maandag 30 maart 2015

Deelvraag 1

Deelvraag 1 - Hoe is Griekenland in de problemen gekomen?
Wil je hierover meer weten, lees dan snel verder!




Hoe is Griekenland in de problemen gekomen?
Sinds 1 januari 2002 betaalt Griekenland met de Euro.
Het gedoe begon in oktober 2009. Er was net een nieuwe Griekse regering en de minister van Financiën gaf veel te mooie, valse cijfers over de Griekse begroting. De ministers van Financiën van andere EU-landen, reageerden boos. Jarenlang had Griekenland gelogen over hun financiële positie.
Doordat ze gelogen hadden, wilden EU-landen geen leningen met Griekenland aan gaan. Ze wilden niet te veel risico nemen, als Griekenland de lening dan niet terug kon betalen. Om te voorkomen dat meerdere zwakke eurolanden (zoals: Portugal Letland, Spanje en) om zouden vallen, besloten de EU-landen en het IMF om Griekenland te hulp te schieten. De hulp bestond uit een combinatie van leningen van het IMF en van de EU-landen.
Griekenland vroeg op 23 april 2010 weer financiële steun aan. Op 2 mei 2010 maakten de Eurolanden en het IMF bekend Griekenland te willen steunen met een lening van 110 miljard euro, verspreid over drie jaar. De Eurolanden leenden 80 miljard uit en het IMF 30 miljard. Nederland leende in totaal 4,7 miljard euro uit. Alle Eurolanden deden mee, alleen Slowakije weigerde bij te dragen aan Griekenland.
Op 21 juli 2011 werd er weer een langlopende lening van 109 miljard euro toegezegd, tegen een lage rente van 3,5 procent.
Al vanaf 2012 wordt er gespeculeerd dat Griekenland een derde steunpakket nodig heeft na afloop van de huidige steunpakketten in 2011. In september 2013 werd de discussie over nieuwe steun aan Griekenland weer aangezwengeld door Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.
Hoewel de Griekse regering in oktober 2014 aangaf dat Griekenland geen nieuwe leningen meer nodig zou hebben, zijn de zorgen nog niet over. Begin maart 2015 zei de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos dat een nieuw steunpakket voor Griekenland van 30 tot 50 miljard euro werd voorbereid. Commissievoorzitter Juncker en de Duitse Bondskanselier Merkel spraken dat tegen. Niet alle Eurolanden zijn het hier dus mee eens.

Dit is de geschiedenis van Griekenland en de EU. Er is dus sinds het begin al gedoe geweest. Zo is Griekenland in de problemen gekomen. Steeds wilden ze nieuwe hulppakketten, maar de schulden lopen zo alleen maar op…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten